Project: Plum
Location:  New York, NY

Windigo Architecture is providing full architectural services for the renovation of a storage space into an Italian restaurant, and is located on the ground floor of the Terminal Stores Building, a historic landmark building in New York City. The restaurant will serve the younger, fashion conscious demographic working in the many galleries and creative agencies in the area.

As a member of the Green Restaurant Association, the challenge in designing the space was to incorporate sustainable and reclaimed materials including reclaimed wood for the tabletops, pressed recycled paper countertops, and LED lights. Additionally, large reclaimed windows from other areas of the Terminal Stores Building were used as an architectural feature to create the entry vestibule to the restaurant, and the restoration of existing historic architectural features such as large fire doors allow for continued use in the space.

As the kitchen is visible to the public through large glass storefront windows in the Terminal Stores Tunnel, much care was put into the design of the open concept kitchen. The seating area is characterized by large wood panels that extend from the floor to wrap around the ceiling, which break the space into more intimate dining areas.

The interior of the space is fitted with a traditional espresso bar where customers can stand and snack as well as several café tables where customers can sit back and enjoy their treats. Many elements within the space are custom made including the wainscoting and furniture.