Project: Phi Delta Theta Alumni House
Location: Sewanee, TN

The design of Phi Delta Theta’s new building draws its inspiration from vintage post and beam timber-frame barn structures. It also borrows from the original Phi House on Georgia Avenue, select elements such as a ceremonial stone fireplace, lofty ceilings and abundant exposed wood framing and trimwork.

The layout features a spacious open floor plan on the first floor for recreation and social gatherings and a Chapter Room on the second floor.

The building’s exterior, with fieldstone walls and a slate roof, will echo the distinctive stone and slate of Gass House. The space formed by the juxtaposition of the new building in relation to Gass House will create a new fieldstone “courtyard” area with a trellised entry gate.

The courtyard, which will be visible from within both buildings, can serve as a private gathering area. This area will also feature a stone barbecue with a large grill unit for servicing large events and a smaller grill unit for individual use or small gatherings. A professional-size horseshoe pitching area, located in the grass field adjacent to the courtyard, may be easily viewed from the courtyard without interfering with other functions.