Project: Basking Ridge Residence
Location:  Basking Ridge, NJ

This home was built in the 1920s as a Sears model home with three bedrooms, one bathroom, a living room, kitchen and dining room. Several years later, a one story addition was added to the rear of the home to expand the kitchen and provide additional dining space.

Windigo’s design expands the original 1700 sf home to almost 4000 sf to accommodate the family's spatial needs. It includes a library, new dining room, large living room with fireplace, a study, new master suite, playroom, and a fourth bedroom. The sloping site provides the opportunity to create a walk-out basement containing a light-filled playroom, as well as a terrace on the ground floor and a three season porch on the first floor- incorporating a main goal of the owners for the home to have a better connection with the outdoors to contribute to a more holistic lifestyle.

Project challenges have included the location of the lot's front setback- sitting directly in the middle of the existing home, calling for the addition to either be entirely in the rear of the home or requiring a variance to allow for construction in the front of the home, along with maintaining the quaint, traditional look of the 1920s Sears home while more than doubling the square footage.