Project: Hopedene
Location: Newport, RI

The renovations at Hopedene involved the complete restoration of the main house and carriage house (a combined area of 22,000 square feet) of this majestic Cliff Walk oceanfront estate in Newport, Rhode Island. Originally designed in 1898 by the renowned Boston architectural firm of Peabody & Stearns, the spectacular Colonial Revival buildings needed to be revived and functionally upgraded to provide twenty-first century comfort for the new owners.

The updating of this historic mansion involved the transformation of servant spaces such as the maids’ quarters and kitchens into more open and inviting spaces for casual entertaining. Additionally, the existing horse stable and carriage house was recreated into a posh recreation room, complete with billiard tables, a Victorian bar, and ample space for socializing.

No detail was spared in this extensive restoration. The original window hardware was removed, refinished and replaced to enhance the authentic character of Hopedene. Gold leaf was applied to stair railings, gates and wood paneling for an atmosphere of opulence.

Both buildings and much of the oceanfront property were brilliantly revitalized to meet the contemporary living standards while retaining the spirit and grandeur of the original design.